UYUMAK YA DA UYU(YA)MAMAK
Uykunun önemi ve gerekliliği tartışmasız bir gerçektir. .Bebekler 10-12 saat uyurken yaşla birlikte bu süre kısalır ve uyku kalitesi düşer Uykusuzsanız yaşama ve diğer insanlara tahammülsüz olursunuz. Beynin empati ile ilgili bölümü olumsuz etkilenir. .Uyku bozuklukları tedavi edilmediğinde strese sebep olur, yaşam kalitesi düşer.Az uyumak kadar fazla ve düzensiz uyumak da pek çok probleme zemin hazırlar.Kalitesiz bir uyku iç organ yağlanmasını arttırarak kalp damar hastalıkları ve diyabet riskini arttırır. Yüzleri ve isimleri hatırlamak da kaliteli ve derin uykuya bağlıdır. Uyku bozukluğuna sebep olan etkenleri tespit etmek bu noktada çok önemlidir. Bazı antidepresanlar
,kardiyovasküler sistem ilacları, parkinson ilaçları, kafein, nikotin, alkol uyku bozukluğuna yol açabilir.
Uyku bozuklukları temelde 3 çeşittir
1.uykuya dalmada güçlük :Uykudan 1 saat önce magnezyum alınabir. Magnezyum uyku kalitesini süresini arttırır. Melatonin alımı doktor tavsiyesiyle düşünülebilir
2.uyku sırasında uyanmak: Yeme alışkanlıkları incelenmelidir. Kafein, alkol ve stresden uzak durulmalıdır.
3.Sabah çok erken uyanmak: Vücut kortizol dengesi bozulmuş olabilir. Sirkadyen ritmin düzenlemesi gerekir. Bunun için aromaterapiden destek alınabilir.
Uyku bozukluklaının düzenlenmesi için gün içinde aktif yaşam önerilir. Gün içinde kısa uyku kaçamakları bırakılmalıdır. Yatmadan 2 saat önce mavi ışıktan uzaklaşmak önemlidir.
Uyku üzeni için düzenli ve dengeli beslenmenin yanısıra lavanta\papatya çayı, badem ,ceviz ,muz humus, vişne gibi gıdalar tüketilebilir.
SAĞLIKLI GÜNLER…
ECZACI Sibel Demir